Една година след смъртта на Валери Петров го почитаме с четене

16:31, 25 авг 15 / Култура 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Година след смъртта на големия български поет Валери Петров, който остави на света своите красиви стихове, пиеси и преводи, на 27 август всички почитатели на българската поезия ще четат негови творби. Тази инициатива е организирана във Фейсбук от журналистката Еми Барух и се прави за втори път след смъртта на поета през 2014 г.

"Напусна ни. Не каза къде да пратим телеграма... Остави всички свои думи. Остави ни частица от своята неподражаема деликатност и от своите предчувствия. Остави ни пластове човешка свобода. Даде ни и парола, входен билет към пластове изящество - с всички свои рими и всички свои ритми. Нека отново, нека заедно ги прочетем", се казва в анонса на събитието.

Това е покана към всички любители на изящното слово и на неговото послание да четат негови стихове всяка година на тази дата, където и да се намират, каза пред София Topnovini.bg Еми Барух.

„С неговата мекота на словото, с посланията му, с близостта, която дава на читателя, той успява по един феноменален начин да преведе своя финес и усещанията за живот – такъв, какъвто го живеем, без високомерие, уважавайки човека. Той ни издига в голямата висота на литературата – това е Валери Петров“, каза Барух и го определи като уникално явление в българската и в световната литература.

Спомените, които той е оставил у нея са много. „Може би най-яркият от тях е, че в срещите, които сме имали, както и в неговата поезия, има неповторима доза на смях и плач, на ирония и на милост, на контрасти. Такава е цялата негова поезия – с метафорите, които ние трябва да разчитаме и да декодираме, след като затворим книгите му“, сподели тя развълнувано.

Има доста места, на които е организирано четене на неговите стихове през този ден, отбеляза Барух. Досега в социалната мрежа са заявили желанието си да почетат поезията му повече от 300 човека.

Припомняме ви стихотворението, с което хората определят Валери Петров като летящия човек:

Хвърчащите хора

Те не идват от Космоса, те родени са тук, но сърцата им просто са по-кристални от звук, и виж – ето ги, литват над балкона с пране, над калта, над сгурията в двора, и добре, че се срещат единици поне от рода на хвърчащите хора.

А ний бутаме някакси, и жени ни влекат, а ний пием коняка си в битов някакъв кът и говорим за глупости, важно вирейки нос или с израз на мъдра умора, и изобщо, стараем се да не става въпрос за рода на хвърчащите хора.

И е вярно, че те не са от реалния свят. Не се срещат на тениса, нямат собствен фиат, но защо ли тогава нещо тук ни боли щом ги видим да литват в простора – да не би да ни спомнят, че и ний сме били от рода на хвърчащите хора?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама