Около 1200 първокурсници заминават за Великобритания

14:45, 25 авг 15 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 350 първокурсници от София и региона, които заминават да учат във Великобритания по международния проект „Световно образование“, бяха запознати днес с това какво ги очаква на Острова, какво трябва да знаят за здравното осигуряване, как протича обучението в избрания от тях университет, както и кои са другите българи, пътуващи натам, каза пред София Topnovini.bg консултантът по проекта Стефка Златева. Същото се случва и в другите офиси на консултантската фирма „Интеграл“ в страната.

„Даваме им и практически съвети от типа на: как да си изпратят багаж, какво трябва да знаят, ако не успеят да вземат изпит, като идеята е да ги запознаем помежду им, за да могат да пътуват заедно, да знаят къде отиват и да не са сами“, отбеляза Златева.

Около 1200 български студенти се очаква да заминат за Обединеното кралство. Учебната година там се открива между 15 септември и 7 октомври. Ето какво споделиха първокурсниците пред София Topnovini.bg дни преди да отпътуват за Острова:

„Смятам образованието във Великобритания за по-престижно от това в други държави като Германия или Дания“, сподели Йоана Сурджийска, която ще учи психология. След дипломирането си тя ще пробва да си намери работа в България, а ако това не стане, ще замине отново.

Бизнес информационни системи в Cardiff University е изборът на Пламен Янков. Той не знае все още дали ще се завърне на родна земя, след като вземе бакалавърска степен. „Трябва да отида и да видя как е. Тогава ще решавам“, каза Пламен, който е избрал да се обучава в Уелс, защото брат му е учел там и знае, че образованието е добро, а и има много българи.

Според Михаил Цаков Великобритания е най-доброто място за изучаване на компютърни науки, каквото е неговото предпочитание за бъдещо развитие. Той също ще учи в Cardiff University в Уелс и след завършването му ще се завърне в родината.

Университети във Великобритания са едни от най-добрите в света. Това е една от причините Георги Господинов да избере тамошното висше образование. Другата причина, която той изтъкна, е предпочитанието му към английския език пред някои други чужди езици. Георги също е избрал да учи компютърни науки и е категоричен, че ще се завърне в България след дипломирането си.

Цветелина Христова сподели, че от детството си иска да отиде на Острова, за да види каква е разликата между него и България. Сега е настъпил този момент за нея. Тя ще учи психология и криминология в Aberystwyth University в Уелс и мисли да остане там, ако нещата се развият добре в професионалната й насоченост.

Състудентка на Цветелина ще бъде Катрин, която ще става криминалист. Тя винаги е мечтала да замине на островната държава и го прави най-вече заради по-добрите образователни условия и повечето шансове за намиране на работа. Катрин все още не е сигурна къде ще бъде, след като завърши, но има голяма вероятност да остане там. „Бих се върнала, ако условията в сферата ми на реализация се подобрят“, каза тя.

"Бакалавърските степени са добри, а дипломата е всеобщо призната", изтъкна намерението си за заминаване Камен Димитров. Там ще е в University of South Wales и ще изучава човешки ресурси. Той е поредният, който не знае дали ще се върне в страната ни.

Наблюдава се тенденцията студентите да избират университет, в който могат да получат практически умения, с които да са по-конкурентноспособни на трудовия пазар, а не учебно заведение, което е сред най-престижните във Великобритания, каза консултантът по образование Златева.

При специалностите остават нашумелите през последните години предпочитания за изучаване на бизнес мениджмънт и компютърни науки. Има засилен интерес и към инженерен дизайн, продуктов дизайн, дизайн и програмиране на компютърни игри, маркетинг с психология, човешки ресурси, поведенчески науки, технология на храните и правилно хранене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама