В Свиленград осъдиха 2-ма мъже за каналджийство

13:46, 25 авг 15 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Двама души от Хасково и Харманли бяха осъдени от Районен съд Свиленград по бързата процедура по обвинение за спомагане на лица, извършили престъпление да избегнат наказателно преследване. Това съобщиха от Апелативна прокуратура Пловдив.

Районен съд-Свиленград е осъдил 36-годишният Кирил Д. на три месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, а 30-годишният Хайри А. на осем месеца пробация.

По искане на Районна прокуратура-Свиленград съдът е постановил да бъде конфискуван в полза на държавата лек автомобил марка “Опела Астра“, собственост на Кирил Д., с която са превозвани нелегалните емигранти, допълват от държавното обвинение.      

На 17 август 2015 г. автопатрул на Граничен полицейски участък – Ново село, в района на село Мезек, забелязва два леки автомобила с тъмни стъкла, с хасковска регистрация. При подаден сигнал със стоп палка едната от колите спира, а другата не се подчинява на разпореждането. Малко по-късно в Любимец автопатрул успява да спре втория автомобил – „Опел Астра“.

При проверката се установява, че двата автомобила, единият от които миниван, са превозвали общо 31 нелегални емигранти от Афганистан и Пакистан. Автомобилите са били управлявани от Кирил Д. и Хайри А., които е трябвало да прекарат чужденците през територията на България. Тяхната цел е била да заминат за държави от Западна Европа. 

Установено е, че чужденците са влезли нелегално в България като са преминали през териториите на Република Турция и Република Гърция. В землището на село Мезек ги очаквали двамата водачи – Кирил Д. и Хайри А., които са задържани на 17 август 2015 г.

Срещу чуждите граждани е образувано отделно наказателно производство за преминаване на границата на страната. Настанени са в Специализиран дом за временно настаняване на чужденци в Любимец към дирекция „Миграция“ на МВР.

От началото на годината до 20 август 2015 г. в Свиленград са осъдени 596 лица  за преминаване на държавната граница без разрешение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама