Безработицата в Търговище намалява за пореден месец

13:39, 25 авг 15 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
7902 са регистрираните безработни в трите бюра по труда в област Търговище към края на юли, информираха от Регионалната служба по заетостта. Техният брой за пореден месец намалява, този път със 136 в сравнение с края на юни. Равнището на безработица за региона е 16,1%. Най-много са хората без препитание в община Антоново - 41,8%, следват общините Опака – 28,7% , Омуртаг – 27,3%  и Попово - 14,7%, а най-ниско е равнището на безработица в община Търговище - 10,2%. В бюрата по труда са регистрирани най-вече хора без специалност, с основно и по-ниско образование, както и лица на възраст над 50 години.

През юли постъпилите на работа са 369.  От тях тези без квалификация са 148, с работническа професия - 133, а специалистите със средно специално и висше образование - 88. Над половината от устроените на работа са жени, а младежите до 29 години са 83. Заетост е осигурена на 76 продължително безработни, както и на 6 безработни с намалена трудоспособност от областта.

Общо обявените през юли свободни работни места от работодатели на територията на област Търговище са 226 и техният брой намалява в сравнение с предишния месец, макар и незначително. През месеца търсенето на работна сила на първичния пазар се изразява в заявените места от работодателите в бюрата по труда - общо 222, като те са предимно от частния сектор. Кадри са търсени  от преработващата промишленост, търговията, държавното управление,  транспорта, селското стопанство и строителството.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама