Проблемът с детските градини е най-сериозен в големите райони в София

13:18, 25 авг 15 25 603 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-много деца остават извън детските градини в големите райони на София, каза по време на проверката на ремонтните дейности в 46 ОДЗ „Жива вода“ в квартал „Симеоново“ заместник-кметът Ирина Савина, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Тя сподели, че общината от 2006 г. има целенасочена и последователна политика за осигуряване на нови места в обектите, като всяка година се строят и преустройват сгради. Тази година новоизградените детски градини са 8, а през 2016 г. са предвидени да се направят още 8.

За 4 детски градини - 7 ОДЗ „Детелина“ в район „Триадица“, 49 ЦДГ „Усмивка“ в район „Сердика“, 9 ОДЗ „Зорница“ в район „Младост“, 54 ОДЗ „Дъга“ в район „Красна поляна“ и за 105 СОУ „Атанас Далчев“ в район „Изгрев“ са осигурени средства за частичен ремонт по тях.

Директорът на ОДЗ „Жива вода“ Александрина Беровска сподели, че има много чакащи деца за детската градина, като към момента броят на записаните там е 270 в 8 групи. Едновременно се прави конструктивно укрепване на градината и нейното енергийно обновяване. Ремонтът трябва да приключи до 15 септември.

Зам.-кметът Савина отбеляза, че директорът е заделила средства от делегирания бюджет, с които да се подновят и санитарните възли. Тя допълни, че от икономиите, които ще има от този и следващия отоплителен сезон, ще могат да се извършват и други текущи подобрения на базата.

„В момента тече проектирането на детската градина в ж.к. „Драгалевци“ с предвидени 4 групи за децата, а проектът в кв. „Бояна“, който е за 3 групи, е почти готов“, каза кметът на район „Витоша“ инж. Валери Йорданов. По отношение на ремонтите в района той сподели, че има какво още да се желае.

През 2015 г. по програмата за основни ремонти се осъществяват дейности в 34 училища и детски градини на територията на Столичната община. Стойността им е малко над 5 млн. лева. До 15 септември ще приключи работата във всички обекти с изключение на 25 ОУ „Д-р Петър Берон“ и Логопедичеката детска градина № 134 в район „Красно село“ и 74 СОУ „Гоце Делчев“ в район „Връбница“. Дейностите там няма да пречат на учебния процес, категорични са от общината.

Модернизация се прави и в 64 ОУ „Цар Симеон Велики“ в кв. „Симеоново“, като енергийното обновяване на сградата е приключило и се подготвя техническо задание за нов физкултурен салон.

Общината работи за изготвянето на максимално много проекти за модернизация на сгради, защото освен новото строителство, трябва да се осигурят съвременни европейски условия и в старата база, каза още Савина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама