Работодателите отново със забележки след срещата на Тристранката

13:15, 25 авг 15 / Политика 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес Съветът за тристранно сътрудничество обсъди крайния вариант на условията за прехвърлянето на парите за втора пенсия от частен фонд в НОИ и обратното. Бяха обсъдени и редът и изборът при осигуряването, внасянето и разпределянето на задължителните вноски.

След срещата със социалните партньори финансовият министър Владислав Горанов коментира пред журналисти, че наредбата за задължителните осигурителни вноски дава възможност на хората да избират реда и начина, по който да се осигуряват.

„Предложеният проект на наредба усъвършенства тристълбовия пенсионен модел, правото на свободен избор на осигуряване в държавното обществено осигуряване и универсален пенсионен фонд или само в държавното обществено осигуряване“, обясни министър Горанов. Той подчерта, че Наредбата доразвива възможността в Кодекса за социално осигуряване, лицата след като първоначално бъдат включени в осигуряване във втория пенсионен стълб, да избират дали, подавайки заявление пред НАП, да прекратят осигуряването си в универсален или професионален пенсионен фонд и да преминат към държавното обществено осигуряване.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България признаха, че много от предложенията им са взети предвид, но остават и някои резерви.

"Днес може да констатираме, че редица от направените наши предложения бяха взети предвид, което не се случва често в социалния диалог. Въпреки това останаха съмнения за това, че движението на партидите в двете посоки, от втория към първия стълб е еднакво лесно и равнопоставено. Останаха съмнения, че законодателството, регламентиращо Сребърния фонд, трябва да бъде развито в посока запазване на конфиденциалността на информацията, а също и едно по-добро управление там", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Българската стопанска камара (БСК) също отправи забележки към Наредбата за реда и избор на осигуряване.

„БСК категорично не подкрепи законодателната инициатива от м. декември 2014 г. за въвеждане на „конкуренция“ между разходно-покривната и капиталовата схема по допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Сребърният фонд окончателно загубва първоначално регламентираните функции за бъдещо допълнително финансиране на Държавното обществено осигуряване, противодействащо на застаряването на населението и намаляване броя на осигурените лица", каза Димитър Бранков.

"Ние считаме, че правото на избор на осигурените трябва да бъде поддържано и развивано. Това, което е неудовлетворително, ще трябва да се обсъжда в бъдеще, но на днешния ден наредбата е достатъчно добре формулирана", коментираха от Конфедерацията на независимите синдикати.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" заяви, че съществуващият модел на допълнително пенсионно осигуряване в България е абсолютно антипазарен.

"Конфедерацията на труда е за това осигурените лица да имат повече от една възможност да управляват старините си. От тук нататък тези възможности трябва да бъдат честни. В момента втората възможност на българите е нечестна. Направена е една първа стъпка, но оттук нататък трябва да е честен този втори метод, по който хората си управляват старините", заяви той.

"Въпреки емоциите, които г-н Манолов влага, днес не се случи нищо особено, защото това е техническа наредба, която придава завършен нормативен вид невъзможността хората да избират реда и начина за осигуряване", коментира финансовият министър Владислав Горанов след заседанието. Той обясни, че много от притесненията на бизнеса противоречат с основната концепция на наредбата.

"Нищо страшно не се случва, защото всичко зависи от свободната воля на осигуреното лице. Първоначално свободната воля е подменена със задължението той да започне осигуряване във втори стълб. Ако по някаква причина с времето прецени, че иска нещо друго, му се дава възможност да го направи, като се осигурява с увеличена вноска в държавното обществено осигуряване", добави още той.

Горанов коментира и притесненията на работодателите за коректното прехвърляне на средствата от пенсионните фондове. Той обясни, че пенсионните фондове управляват много консервативно средствата и са ликвидни.

"Трябва да се стигне до там, че всички да се прехвърлят от там към НОИ, за да се реализират и то хипотетично някои от притесненията на работодателските организации. За мен водещо е съществуването на право на избор. Наредбата дава достатъчно регламент, за да мога да съм категорично спокоен, че интересите на осигурените лица са защитени", категоричен е финансовият министър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама