Правителството спря акция "Булдозер" в ромското гето на Варна

13:07, 25 авг 15 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С писмо от 24 август, адресирано до Европейския съд за правата на човека, българското правителство е поело ангажимент да не бъдат премахвани повече сгради във варненското ромско гето "Максуда". Това съобщи през профила си във Фейсбук адв. Даниела Михайлова, ръководител на правната програма на сдружение "Инициатива за равни възможности", предаде "Дневник". Ангажиментът е поет във връзка с предприетата миналия четвъртък акция по събарянето на сгради и къщи в най-голямата ромска махала във Варна.

Председателят на Съда е взел решение да продължи проучването по случая, като отправи въпроси към държавата, свързани основно с мерките, предприети от местните власти за настаняване на малолетните деца и другите уязвими групи между засегнатите от акцията по разрушаването на 20 август.

Въпреки намесата на Съда, в резултат на внезапната акция във Варна от миналия четвъртък, стотици хора, включително малки деца, останаха на улицата, а покъщнината и личните документи на много от ромите бяха затрупани под руините на домовете им. Част от засегнатите намериха подслон в няколко бази за временно настаняване, собственост на Община Варна. Още в първите часове след акцията в Максуда обаче те се оказаха пренаселени, а условията в тях – крайно неподходящи.

Според адвокатите Михайлова и Кашъмов пострадалите от мрачната акция на 20 август във Варна със сигурност ще потърсят от Европейския съд по правата на човека защита на нарушеното си право на личен и семеен живот, както и обезщетения за претърпените вреди.

Снощи в профила си във Фейсбук адв. Даниела Михайлова съобщи също, че до кметовете на община Варна и градския район "Младост" са били подадени заявления с искане за получаване на копия от заповедите за премахване на постройките в Максуда. Поискана е също и информация за мерките, предприети за защита на децата и хората с увреждания, както и за начина, по който засегнатите са били уведомени за акцията по събарянето. До края на деня вчера отговори не са били получени.

"Според чл.14, ал.2, т.1 от Закона за достъп до обществена информация властите са длъжни незабавно да съобщават данни, които могат да предотвратят заплаха за живота, здравето и безопасността на гражданите или на тяхното имущество, уточнява адв. Михайлова. Това в случая явно не беше сторено".

Отговори на няколко сходни въпроса "Дневник" потърси от кмета на варненския район "Младост" Христо Христов още на 18 август. И в този случай обаче резултатът до момента е пълно мълчание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама