Кабинетът пак пуска офшорки в медии и банки

13:02, 25 авг 15 / Политика 25 338 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството се готви да премахне част от ограниченията за участие на офшорни фирми в бизнес проекти у нас. През 2014 г. по предложение на депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев Народното събрание забрани офшорки да притежават медии, банки, застрахователни и пенсионноосигурителни дружества, мобилни оператори, хазартни игри, социологически агенции и други.

Ако законопроектът, предложен от Министерски съвет и публикуван на сайта за обществено обсъждане www.strategy.bg, бъде приет, то офшорки ще могат да притежават до 10% от акциите във компании, работещи в някоя от изброените сфери.

Според вносителите от Министерството на финансите, това е нужно, за да се приведе в съответствие българското законодателство с правото на ЕС и да се улесни бизнесът. 

Експерти коментират, че забраната не работи и в момента, като се "прескача" чрез регистрирането на сложна плетеница от фирми, чийто краен собственик все пак не е ясен.

С промените се въвежда и друг нов момент - собствениците на офшорки вече няма да трябва да се регистрират в Търговския регистър, а в Агенцията по вписванията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама