Записи от трафик броячите може да се ползват при катастрофи

12:46, 25 авг 15 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
И днес продължава монтирането на трафик борячи на автомагистрала „Тракия” на км 210 (на 2 км след „Детелината” на Стара Загора в посока Бургас). Заради монтажа на устройствата до 19 часа в района на Стара Загора,  в посока София е въведено ограничение на скоростта, движението се пренасочва от активната в изпреварващата лента, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”.

Камерите ще отчитат трафика 24 часа в денонощието през цялата година. Те могат да отчитат скоростта, както и да записват номерата на преминаващите автомобили. Засега обаче те ще се използват единствено за събиране на информация за натовареността на пътищата, по които са монтирани. При тежки катастрофи обаче е възможно да се  предоставят записи на полицията.

Общо 14 катастрофи с 8 ранени са станали в участъка около „Детелината” от началото на годината. Общо 100 главни и допълнителни преброителни пункта ще бъдат изградени по аутобаните и първокласните пътища с пари от Оперативна програма „Транспорт”. Устройствата се включват автоматично, когато колата премине през своеобразен датчик, монтиран на пътното платно. Данните от камерите ще са от полза, когато се обосновават разходите за изграждане и ремонтиране на пътищата.  

Технологията, по която ще се осъществява броенето на трафика, е комбинация от камери, които разпознават преминаващите моторни превозни средства и по софтуерен път определят направлението на движение. Чрез индуктивни рамки, разположени в пътната настилка, ще се извършва класификация на видовете превозни средства - леки автомобили, камиони, автобуси и т. н. Системата може да проследява генерирането на пътния трафик чрез неговия произход, предназначение, направление и време за преминаване, обясниха от Пътната агенция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама