Област Шумен продължава да губи работни места

11:39, 25 авг 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Област Шумен е сред регионите в страната, които продължават да губят работни места на фона на съживяващата се българска икономика. Това се посочва в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Според изследването в Шуменско се отчита спад в броя на работещите през първите шест месеца на тази година. Резултатът от това е сериозен ръст в заплатите, защото се съкращават хора с ниска квалификация и заплащане, което води до покачване на средната заплата на оставащите на работа.

Така средната работна заплата в момента в област Шумен е изчислена на 713 лв.

Подобна е ситуацията и в областите Видин, Враца, Монтана, Велико Търново и Плевен.

Критичното положение в тези региони изисква всяко по-нататъшно вдигане на минималната заплата и осигурителните прагове да се обмисля  внимателно и да отчита риска за по-нататъшна загуба на работни места в посочените области, особено сред най-ниско квалифицираните.

Скорошно изследване на ИПИ се посочват ефектите от вдигането на минималната заплата върху заетостта, което показва, че всяко вдигане на минималното заплащане със 100 лева води до загуба на около 25 000 работни места сред хората с начално и по-ниско образование – една от най-уязвимите групи на пазара на труда.

Тези негативни ефекти от вдигането на минималната заплата се усещат най-осезаемо именно в областите, където пазарът на труда все още не успява да преодолее кризата. Бързото вдигане на минималната заплата и осигурителните доходи ще продължи да „напомпва” ръста на заплатите в икономиката, но това ще се случва за сметка на продължаващи съкращения на работници в едни от най-слабо развитите области на страната, които не успяват да се включат в оживлението на трудовия пазар.     

Като цяло в анализа на ИПИ се посочва, че брутните заплати на наетите в българската икономика ускоряват своя растеж с 8% през първото полугодие на 2015 г. в сравнение от 6 и 7% през изминалите години.

От 2013 г. трудовият пазар все по-сигурно преодолява последствията от кризата, като от началото на 2014 г. създава и значителен брой нови работни места. През 2014 г. броят на заетите нараства с 46 500 души, а през 2015 г. новите работни места вече са 55 700.

Продължава ръстът на минималната заплата и минималните осигурителни прагове, както и увеличението на максималния осигурителен доход през 2015 г. От началото на 2015 г. минималната заплата нарасна с близо 6% (от 340 на 360 лева), минималните прагове – средно с 4.4%, а максималният осигурителен доход – с 8.3% (от 2400 на 2600 лева). Предвид това, че минималните и максималните осигурителните доходи масово се използват за определянето на (официалните) брутни заплати, то тяхното покачване автоматично вдига и средните заплати, отчитани от статистиката.

Регионалните разлики в заплащането на работещите в различните части на страната също са огромни и се запазват такива през годините. И в началото на 2010 г., и в началото на 2015 г. разликата в брутните заплата между столицата, където работещите получават най-високи заплати, и Видин, където заплащането традиционно е най-ниско, е около 2 пъти.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама