Започна тактическото учение с бойни стрелби „Шабла – 2015 г.“

10:19, 25 авг 15 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тактическо учение с бойни стрелби на формированията за противовъздушна отбрана се провежда на зенитния полигон на Военновъздушните сили край гр. Шабла. В четиридневното учение участват над 750 военнослужещи от Военновъздушните сили, над 460 военнослужещи от Сухопътните войски, над 200 военнослужещи от Военноморските сили и екипи от Служба „Военна полиция“ и Гранична полиция. През тази година в учението участват и до 60 военнослужещи от зенитно-ракетен дивизион на Военновъздушните сили на Словашката република.

По време на стрелбите ще бъдат използвани зенитно-артилерийско въоръжение и различни типове зенитно-ракетни комплекси от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили. В „Шабла – 2015 г.“ ще участват и изтребители МиГ-29, самолети Су-25 и L-39 и вертолетите Ми-17.

Целта е да бъде усъвършенствана системата за командване и управление, както и да се повиши подготовката на формированията на Българската армия за противовъздушна отбрана и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели, съобщиха от Министерството на отбраната.

Освен способностите на зенитно-ракетните си войски, Военновъздушните сили имат за цел да усъвършенстват и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели. Бойните средства, с които ВВС участват в „Шабла 2015” включват зенитно-ракетните комплекси С-300, „Нева” и „Куб”, изтребителите МиГ-29, самолетите Су-25 и L-39 и вертолетите Ми-17. Стрелбите въздух – въздух на изтребителите МиГ-29 ще са по радио управляеми и парашутни мишени и ще се изпълняват с управляемото ракетно и бордното артилерийско въоръжение. Самолети Су-25, L-39 и хеликоптерите Ми-17 ще стрелят с неуправляемо ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели. Самите надводни цели представляват обемни мишени, разработени от ВВС и тествани по време на морската подготовка на авиацията на летище Балчик през месец юни. Гост-участник в „Шабла 2015” е Словашката република със зенитно-ракетен дивизион на своите ВВС, състоящ се от 60 военнослужещи. Той ще извършва пускове със ЗРК С-300. Офицерът, провеждащ учението „Шабла 2015”, е генерал-майор Румен Радев, командир на ВВС. Директор е бригаден генерал Анатолий Кръстев, заместник-командир на ВВС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама