Ердоган обяви предсрочни парламентарни избори в Турция

10:01, 25 авг 15 / Свят 25 385 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че в страната ще бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, съобщи БГНЕС.

"Въпреки проведените преговори с всички партии, коалиционно правителство не можа да бъде сформирано. Поради тази причина президентът взе решение да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори", се казва в съобщение на сайта на президентството, пуснато след края на 3-часовата среща между Ердоган и председателя на парламента Исмет Йълмъз. Като евентуална дата за провеждане на изборите се посочва 1 ноември.

Съгласно турската конституция предсрочни избори се насрочват в случай на невъзможност за сформиране на коалиционен кабинет в течение на 45 дни след връчването на мандата на лидера на партията, победила в последните избори. Предстоящите предсрочни избори ще са първите в историята на Турция. Провеждането им се наложи, след като управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) спечели изборите на 7 юни, но изгуби абсолютното си парламентарно мнозинство.

До предсрочните избори, чиято дата ще бъде уточнена по-късно, Турция ще бъде управлявана от временно правителство, сформирано от членове на ПСР и прокюрдската Партия за демокрация на народите (ПДН). Другите две парламентарно представени партии - левоцентристката Народно-републиканска партия и националистическата Партия на националното движение - се отказаха от участие в кабинета. Техните квоти вероятно ще бъдат заети от безпартийни министри.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама