Кюрдски бойци взривиха международен газопровод в Турция

09:51, 25 авг 15 / Свят 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бойци от от Кюрдската работническа партия (ПКК) са взривили газопровода Баку - Тбилиси - Ерзурум в турската провинция Карс, съобщи БТА.

Взривът е избухнал през нощта на понеделник срещу вторник. В нападението са участвали около 20 бойци. Местната телевизия съобщи, че подаването на гориво е прекратено, а пожарната се бори с огъня.

На мястото на инцидента са пристигнали подразделения на силите за сигурност. Околните райони са поставени под контрола на жандармерията и армията. Съобщава се за престрелки с нападателите.

Газопроводът Баку - Тбилиси - Ерзурум беше открит официално на 25 март 2007 година. Диаметърът на тръбопровода е 106 см, а общата дължина - 970 километра, от които 280 км се намират на турска територия.

Той транспортира газ от "Шах-Дениз" - най-голямото азерско находище на природен газ в Каспийско море. Неговите доказани запаси са около 1,2-1,4 трилиона куб. м.

За усвояването на втория етап и построяването на съответната инфраструктура са необходими инвестиции от над 45 млрд. долара, които трябва да бъдат осигурени от оператора British Petroleum и ръководения от него консорциум, в който влиза и руската "Лукойл".

Европейският съюз разглежда азерския газ от "Шах Дениз" като ключов за своята енергийна независимост от Русия. Според Брюксел "Южният газов коридор", който ще получава газ от взривения Баку-Тбилиси-Ерзерум, може да гарантира енергийната сигурност на страните от Югоизточна и Централна Европа, включително на България. 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама