Румяна Бъчварова: Имаме план за справяне с бежанската ситуация

08:31, 25 авг 15 / Политика 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„От два месеца имаме план с три възможни варианта за реакция на ситуацията с бежанците. Разработени са мерките и за най-апокалиптичния план - ако се стигне до ситуация, сходна на тази в Македония”. Това заяви в студиото на Нова телевизия вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тя заяви, че рискът това да се случи е много нисък, защото на границата ни се осъществява строг контрол.

„Ние регистрираме всички, които преминават границата и връщаме тази, които искат да преминат на изток през сръбската граница. С тези строги мерки бежанците, които се опитват да минат през България, не са сигурни, че ще стигнат до дестинацията, която искат”, каза вътрешният министър.

Бъчварова обясни, че до момента няма върнати бежанци от Европа, тъй като е твърде скъпо, а и не може да става насилствено.

"Провеждаме 100% контрол на границата с Турция. Не случайно това е най-голямото предизвикателство пред Европа в момента. На практика ние осъществяваме много строг контрол и изпълняваме своята роля като външна граница на шенгенската зона”, каза Бъчварова.

Вътрешният министър потвърди, че ежедневно работат по сигнали за заплаха на гражданите и националната сигурност на България. Това по думите и е нормално и за момента не е регистрирана реална заплаха за населението. „Следим и проверяваме такива сигнали. Това не означава, че има реална заплаха”, обясни тя.

Бъчварова коментира и войната по пътищата и причината масираните проверки още да не дават резултати.

„Много е тревожна ситуацията по пътищата. Започнахме масирана проверка преди месец. Доста са стряскащи резултатите. Има много неправоспособни шофьори. По-малко са каращите без книжка. Много дълго време не е имало систематичен контрол на нарушенията по пътищата”, заяви вътрешният министър.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама