Откриват изложба, посветена на 130-ата годишнина от Съединението на България

07:36, 25 авг 15 / Култура 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Пловдив Иван Тотев и директорът на Историческия музей Стефан Шивачев ще открият изложба, посветена на 130-ата годишнина от Съединението на България, съобщиха от общинската администрация.

Изложбата, която ще бъде позиционирана на Главната улица до Римския стадион, ще се разпространи и в останалите градове от страната. В Историческия музей и Градската художествена галерия ще бъдат показани и традиционните изложби, които се подготвят в навечерието на 6-ти септември. 

Градската художествена галерия в Пловдив представя изложба с наслов "130 години Обединена България" от 41 картини от фонд "Живопис" и фонд "Графика", посветена на 130-годишнината  от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Експозицията е придружена с подробни анотации към картините и сюжетите им. Изложбата напомня за Съединението - незабравим исторически акт на всеобща духовна сила и революционен подем на българският народ.

Обединението на българите в тяхната етническа цялост предизвиква масовото неодобрение на Великите сили, както и избухналата веднага след него Сръбско-българска война от 1885 г. Първата победоносна война на България, наложила се със сила да утвърждава правото на българския народ да не бъде разпокъсван в отделни области и територии, както желаят чуждите интереси и външна политика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама