Световната банка препоръча България да намали ДДС за лекарствата

21:35, 23 авг 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДДС върху лекарствата в България е твърде висок и трябва да се намали препоръчва в свой доклад Световната банка с насоки за реформиране на сектора на лекарствените продукти у нас.

Документът е част от споразумението между банката и страната ни за предоставяне на консултантски услуги. В доклада се казва и че пациентите плащат прекалено много за медикаменти, а системата за включване и плащане на лекарства от здравната каса не е ефективна, пише в. „Сега”.

„При ставка 20% ДДС върху лекарствата е твърде висок. България е сред малкото държави - членки на Европейския съюз, които не прилагат диференцирана ставка”, пише в документа, като се припомня, че у нас ДДС е по-нисък единствено за туризма – 9 процента.

Експертите препоръчват да се обмисли намаляване на ДДС до сходно равнище с други страни от Централна и Източна Европа, като отбелязват, че високият данък има по-сериозна тежест върху по-бедните, а и голяма част от лично плащаните здравни разходи у нас са за лекарства. Те посочват още, че в Обединеното кралство, Ирландия и Малта няма ДДС за лекарства, а в Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва и Унгария ставката е 5% или по-малко.

От Министерството на здравеопазването не са коментирали тази част от доклада, пише в. „Сега” и припомня, че предложения за диференциран ДДС върху лекарствата у нас са правили редица опозиционни партии, включително Синята коалиция през 2009 г. и Лъчезар Иванов от ГЕРБ по времето на тройната коалиция. Всички управляващи обаче отхвърлят подобни текстове.

До края на месец август ще има проекти на две наредби - за условията и реда за извършване на оценка на здравните технологии и за изменение и допълнение на наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, казват от здравното министерство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама