Великобритания отвори посолството си в Техеран, Иран отвори своето в Лондон

16:50, 23 авг 15 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Британският външен министър Филип Хамънд възобнови дейността на посолството на своята страна в иранската столица Техеран, което бе затворено преди четири години.

Британската дипломатическа мисия в Техеран беше затворена, след като претърпя погром през 2011 година. Тогава сградата беше нападната, плячкосана и опожарена от демонстранти, протестиращи срещу наложените на Иран международни санкции.

След церемонията по отварянето на дипломатическата мисия на Хамънд му предстоят срещи с иранските ръководители и на първо място с президента Хасан Рохани и външния министър Мохамад Джавад Зариф.

Това е първото посещение на британски външен министър в Иран от 2003 г. Преди него в Техеран бяха няколко европейски министри на външните работи, дошли след подписването на 14 юли на историческото споразумение за иранската ядрена програма.

Вече всички големи европейски страни имат посолства в Техеран, но САЩ и Канада още не са отворили отново своите.

Също днес бе открито и иранското посолство в Лондон. На церемонията в резиденцията на Иран близо до сградата на посолството присъства иранският шарже д'афер в Лондон Мохамад Хасан Хабиболахзадех и заместник-външният министър Мехди Данеш Язди. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама