Дружбенци ядосани, отново не откриха пешеходния ескалатор за метрото

13:34, 23 авг 15 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От днес трябваше да функционира тунелът с пешеходен ескалатор, който свързва кв. „Дружба“ с метростанция „Цариградско шосе“. Тунелът обаче не беше открит, а това събуди недоволство у хората, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Сагата с тунела е дълга. Още преди 4 години, когато беше изградена метростанцията на „Цариградското шосе“ хората от жилищен комплекс наблизо се оплакаха, че за да стигнат до метростанцията трябва да вървят през стръмна пътека забулена в храсти и висока трева.

Другият вариант за тях беше да сменят два автобуса за няколко спирки, което би им отнело около 30 минути, за да стигнат до метростанцията, която е на не повече от триста метра от домовете им.

Тогава от общината обещаха да изградят стълби и осветление, тъй като пътечката, през която хората ежедневно минаваха беше станала и ловно поле за местни джебчии, които вечер причакваха минаващите.

По-късно общинарте решиха, че по-удобно за хората ще е да има ескалатор. Общината кандидатства, спечели евросредства и проектът за тунел с  вертикален пешеходен ескалатор (бел.авт. такъв има в подлеза на „Софийския университет), беше готов.

Въпреки това и до днес хората газят калта и се страхуват да се прибират по тъмно.

„Започнаха да изграждат тунела на 22- ри декември, а проекта е за 8 месеца. Вчера те изтекоха, а тунел още няма“, каза един от живущите в квартала.

„Вижте, всеки ден минаваме по една козя пътека, стръмна и неудобна. А да не говорим като завали какво се случва. Кал до коленете“, каза жена, която живее в един от крайните блокове в „Дружба“ и от дома си вижда метрото, но не го ползва, защото й е труднодостъпно.

В покрайнините на квартала отсечка от метрото е изградена наземно. Оказва се обаче, че е изградена прекалено близо до жилищните блокове.

„Абсурдно е. Чувам го денонощно през седем минути бучи, тропа, скърца. И вечер е стряскащо. Търпя шума, започнах да свиквам, а същевременно не мога да го ползвам, защото докато стигна до метростанцията, или ще си счупя крак по пътечката или ще пътувам един час с градски транспорт“, каза Георги Терзийски.

Той обясни, че със съседите си вече са загубили вяра, че някой ще ги чуе.

„Ще пуснат тунела добре. Ами като слезем от новия модерен и лъсква ескалатор знаете ли къде попадаме? Ей тук, в калта и пак докато си стигнем до домовете,   пак ще газим калта и ще ходим в тъмницата“, каза той.

Затова хората искат общната да помисли и за изграждането на поне две пешеходни алеи, които да свързват тунела с асфалтираните улици.

Днес с дружбенци се срещнаха представители на районната организация на  БСП, които започват подписка с искане да бъдат направени почасови билети за наземен градски транспорт и метро. В нея се подписаха десетки.  

От своя страна социалистите се бяха подготвили с почерпка, червена лента  и плакат, който поставиха в полето, което свързва квартала с метрото. Плакатът беше за символичното откриване на бул. “Бойко Борисов“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама