Почетоха паметта на Антонивановци край Батак

13:09, 23 авг 15 / Политика 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"На днешния ден на среща с героичното ни минало трябва да помним, че антифашистката борба на българския народ е пример за героизъм и полет на човешкия дух. Борба, изпълнена с превратности, с възходи и падения, но победна!" С тези думи  Маргарита Стоилова, заместник председател на  Областния съвет на БСП – Пловдив, се обърна към събралите се да почетат паметта на Антонивановци в местността "Лонгурлий" край Батак.

Споменът и преклонението пред подвига на загиналите от  родопския партизански отряд събра антифашисти и роднини на загиналите в антифашистката борба, а специален гост бе единственият жив антонивановец - ген. Димитър Стоилов. Пред паметната плоча, отбелязваща мястото на първия партизански лагер, своята почит към делото им отдадоха още жители на общините Батак, Брацигово, Пловдив и Асеновград.

"Ние се гордеем с този период в историята си, ние - техните наследници, издигахме през годините паметници на признателност, голяма част от които днес са разрушени. Но паметта остава", категорични бяха от Сдружение "Памет и бъдеще", които от години работят за запазване на историческата памет за антифашистката борба в България.

"Свидетели сме на това как брутално се подменя историята, как постиженията и идеалите на хиляди българи се отричат и тяхната саможертва се омаловажава. Пред този брутален натиск, който заплашва паметта на нашия народ, ние не бива и нямаме право да отстъпим", категорични са и потомците на загиналите.

"Ние продължаваме напред - с  почит към паметта на антифашистите, с уважение към живите, които носят още техния дух, но и с увереността, че продължаваме напред, че паметта им е жива и ние, техните потомци ще помним, ще ги обезсмъртим и ще пренесем спомена за тях през бъдните години", заяви на свой ред проф. Ангел Гроздин, председател на сдружението.

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на Областния съвет на БСП – Пловдив, Областния и Градски съвет на Българския антифашистки съюз Пловдив, Сдружение "Памет и бъдеще".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама