Парата на „Тройката” – сред най-големите атракции у нас

12:33, 23 авг 15 / Култура 25 339 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фонтаните често стават символи на града, в който са издигнати. Някои от най-прочутите, като "Треви" в Рим, са великолепни скулптурни творби. През лятото пръскащите високо водни струи освежават и разхлаждат въздуха. Ако не бъдат спрени през зимата, замръзналата вода образува красиви форми, пише „Стандарт”.

Сред най-красивите атракции у нас се нареждат фонтанът на „Тройката” в Бургас, "Лирата на Орфей" - гордостта на Кърджали, новооткритият във Варна, който има 2000 цвята. В Разград пък има близнаци на манекена Пис, керамик от Португалия украсява Перник, както и пеещитте фонтани в Пловдив.

Малчугани се крият в мъглата от капки в Бургас

Ремонтираният площад „Тройката” е един от най-обсъжданите проекти през последните месеци в Бургас. Новата визия отнесе много критики както от бургазлии, така и от самия кмет Димитър Николов, който не беше доволен от качеството и изпълнението. По нареждане на градоначалника плочките бяха пренаредени няколко пъти.  

Новият фонтан в центъра на Бургас докарва лондонско време на площад "Тройката". Въпреки че отнесе много критити от жителите на морския град, безспорно това едно от най-харесваните места.

Авангардното съоръжение бълва истинска мъгла, която потопява целия център. Атракционът е невероятна забава за малчуганите, които използват мъглите за игри на криеница. Туристите пък се редят на опашка с фотоапарати за уникална снимка пред пръскащите мъгла фонтани. Ефектът е постигнат чрез сух фонтан с дюзи за водни струи, мъгла и светлинни ефекти. Концепцията предвижда през зимния период леглото на сухия фонтан да може да се използва за ледена пързалка със синтетичен лед. Атракционната зона е изградена от полирани и термолющени гранитни плочи, които оформят кръг в средата на фонтана и създават опарт ефект.

Сред мъглата в центъра има и обикновен струен фонтан, който възпроизвежда стилизиран вид морска вълна. Изграден е от нарастващи по големина сегменти, изработени от светъл и тъмен полиран гранит, всеки от които е снабден с плоска дюза. Водните струи, изтичащи от дюзите, допълват оптически сегментите до полукръг и се изливат в наклонено корито, облицовано с пясъчно жълт гранит. Фонтанът е изпълнен с допълващо ефекта му декоративно нощно осветление непосредствено под всяка водна струя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама