Васил Михайлов и Стефка Янорова пият "Брудершафт" в Търговище

11:59, 23 авг 15 / Култура 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 2 септември Драматичен театър Търговище ще отвори врати, за да посрещне почитатели на Мелпомена. Зрителите ще видят постановката на Театър 199 - „Брудершафт“ от Анатолий Крим. Режисурата е на Асен Шопов, а сценографията на Владо Шишков. В спектакъла участват Васил Михайлов и Стефка Янорова.

Домът на Степан Николаич. Мебели от съветската епоха, ергенски безпорядък. През прозорците се виждат железопътни релси. От близката гара долита монотонният глас на диспечер. След няколко секунди профучава влак, надува свирка, и с мощното си тракане разклаща целия квартал. 

Така започва „Брудершафт“ - съвременна комедия, която ще ни разкрие заплетените взаимоотношения между пенсионирания железничар Степан и красивата му енигматична гостенка – София Александровна. Двамата са очарователен дует.

Домът и животът на Степан Николаич са разграфени точно по разписание, а чаршафите му са откраднати от спалните вагони. Той е прям, забавен и добродушен. София Александровна е бивша учителка по литература, потайна, подозрителна и разочарована от живота.

Събрани от децата си чрез не съвсем почтени машинации, тези двама души трябва да намерят начин да общуват, а може би и път един към друг. Процесът не е лесен, затова пък е интересен, смешен и трогателен. Всичко, което се случва на сцената, е абсолютно истинско, пленително в своята неизбежност.

Обичта е нещо толкова крехко, че дори публиката затаява дъх, за да не я счупи. Бившата учителка ще въдвори ред в жилището и в живота на мъжа. Но ще успее ли той да разгадае какво се крие зад нейната поява?

Режисьорът-доайен Асен Шопов, с деликатно майсторство и прекрасно усещане за чаровното и нежното, разкрива най-тънките нюанси на сюжета.

„Брудершафт“ е жажда за още една глътка живот тогава, когато ти се струва, че щастието е останало някъде далече в спомените, събуждани от шума на преминаващия влак, отнасящ надеждата, още е възможна взаимност и щастие на мястото на отишлата си любов.

"Ако животът ни е пътуване с влак, както твърди Степан, то „Брудершафт“ е една чудесна спирка, на която за една вечер ще повярвате в доброто", споделиха от Драматичния театър в Търговище. Оттам обявиха, че билетите вече са в продажба на касата на театъра. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама