Липсват ендокринолози на постоянен договор в МБАЛ-Шумен

11:53, 23 авг 15 25 974 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От много време липсват ендокринолози на постоянен трудов договор в Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Шумен. Печалният факт оповести директорът на лечебното заведение д-р Юлия Димитрова. Това лишава болните от диабет от качествено лечение, а МБАЛ не получава пари по клинична пътека за заболяването.

В момента, ако болен от диабет изпадне в хипогликeмия или хипергликeмия се приема като спешен случай, стабилизира се в ОАРИЛ, защото това са опасни състояния, които могат да доведат до тежки мозъчни увреждания и кома.

След това обаче пациентите се пренасочват за долечение и изследвания към общинските болници във Велики Преслав и Нови пазар, защото там има назначени ендокринолози на постоянен трудов договор и има финансиране от Здравната каса по клинична пътека. Голяма част от диабетиците обаче предпочитат да се лекуват във Варна. Така омагьосаният кръг се затваря.

МБАЛ-Шумен изразходва собствени средства за спешните диабетни случаи, като само част от парите се възстановяват, което означава, че лечебното заведение работи на загуба. Липсва възможност за последващи изследвания и промяна на дозите инсулин, като за това пациентите се препращат в други болници.

Трима ендокринолози в МБАЛ-Шумен, но без постоянни трудови договори, все пак оказват специализирана помощ на диабетно болните. “Това обаче е крайно недостатъчно”, коментира д-р Юлия Димитрова и допълни, че в Шумен има около седем ендокринолози, но те имат извънболнични практики и не желаят да работят на постоянен договор в МБАЛ.

Причината за това е, че таванът на заплащане, който може да предложи държавната болница е малко над 1000 лв., а при частните практики тези специалисти вземат в пъти повече.

Въпреки многобройните срещи, които е имала директорката на шуменската болница с местните ендокринолози за момента няма ефективно решение на проблема. Според д-р Юлия Димитрова такова може да се окаже въвеждането на прословутата здравна карта, която се очаква да влезе в действие в края на годината, но дали това ще се случи не е ясно.

Друг вариант е лекарите от извънболничната практика да се задължат да работят по един месец в МБАЛ. “По този начин те ще запазят уменията си. За да се случи всичко това обаче е нужна действаща здравна реформа”, категорична бе д-р Юлия Димитрова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама