Кметът на Асеновград: Чест е да бъдем домакини на най-дългия български ултрамаратон

10:09, 23 авг 15 / Спорт 25 392 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"За Асеновград е чест за трета поредна година да бъде домакин на най-дългия български ултрамаратон - Персенк Ултра 2015. Надявам се и занапред да продължим с тази съвместна инициатива", сподели кметът на общината Емил Караиванов след старта на едно от най-престижните международни спортни събития, провеждащо в сърцето на Родопите.

Над 230 елитни бегача на дълги разстояния се включиха в тазгодишната надпревара. Стартът бе даден в събота сутринта под звуците на родопската гайда на професионалиста Стефан Янев.

Програмата включва три състезания по планинско бягане, две от които ултрамаратонски дистанции със сериозна денивелация: Персенк Ултра – 132 км с 5600 м. положителна денивелация; Орехово Ултра – 80 км с 3600 м. положителна денивелация и Крос Асеновград – полумаратонско планинско бягане с 1350 м. денивелация. Състезанието е сертифицирано и е част от календара на Международната асоциация по планинско бягане и всеки завършил участник в двата ултрамаратона получава квалификационни точки за други международни бягания.

Персенк Ултра се организира от Сдружение "Български ултрамаратони" съвместно с Община Асеновград за трета поредна година. Маршрутът минава през един от най-живописните дялове на Централни Родопи – стартът бе в центъра на Асеновград, трасето минава покрай Асенова крепост, красивата местност Бяла Черква, китното село Орехово, хижа Персенк и оттам по античния Римски път под самия връх Персенк, минавайки през уникалните Чудни мостове, достигайки до каньона на Цирикова църква и неповторимата панорамна гледка към Южния дял на планинския масив.

Третото състезание от програмата пък бе полумаратонското бягане Крос Асеновград. Маршрутът заведе бегачите през Асеновата крепост до село Лясково, и през параклиса "Св. Димитър", като отново се върнаха в центъра на града.

Победител в Крос Асеновград в категория мъже ветерани с резултат 2:20:01 стана Пламен Давидов. Към момента са известни и победителите в Орехово Ултра 2015: при мъжете Душко Момич с време 10:09:44 и при жените Христина Козарева с време 12:34:40.

За доброто провеждане на това престижно международно състезание са ангажирани над 100 доброволци, организирани в 9 подкрепителни пункта, медицински и специализирани планински екипи, които да се грижат за доброто осигуряване на бегачите в планината. Награждаването на победителите от двата ултрамаратона е планирано за днес, неделя, от 13.00 часа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама