Затворник осъди държавата заради туберкулоза

09:59, 23 авг 15 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Затворник ще получи 7500 лв. обезщетение, защото заболял от туберкулоза в затвора и не го обгрижвали достатъчно. Решението постанови Старозагорският административен съд.

Производството е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди /ЗОДОВ/ и е образувано по искова молба на П.Е., изтърпяващ наказание в Старозагорския затвор  против Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”.

В молбата е предявен иск за сумата от 100 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди - болки и страдания произтичащи от заболяването му от туберкулоза, настъпило в резултат на бездействия на администрацията в затвора да създаде адекватни условия за опазване на психическото му и физическо здраве .

Затворникът твърди, че първото проявление на туберкулозната болест при него е при  предишния му престой в затвора през 1998 г. и че е от лошите условия там. Сега изтърпява присъда от 4 години лишаване от свобода, влязла в сила от 16.10.2010 г.

В началото на април 2014 г. усетил болки и се почуствал зле, за което се оплакал неколкократно на лекаря към Затвора, който му казал, че това е грип. Едва на 15 юли го изпратили за снимка и се установила „кървяща каверна” на белия дроб. Два дни по-късно  състоянието му рязко се влошило и  бил откаран с линейка в Белодбробната болница към  Ловешкия затвор.

От събраните по делото доказателства съдът установява, че  П.Е. е многократно осъждан за кражби и грабежи. Самият той твърди, че има  „23 години затвор” с прекъсвания от няколко месеца. От разследването става ясно, че болестта му е от 1998 г., но е била в ремисия. В края на март м.г. са първите симтпоми, на 7 юли в здравния картон е отразен положителен резултат за туберкулоза. След престой в специализирана болница в Ловешкия затвор е отчетено подобряване на състоянието. П.Е. е изписан и върнат в Стара Загора за продължаване на лечението.  Към 7 януари 2015 г. е отразен положителния изход – излекуван.

Оценката на вещото лице е, че медицинската помощ, оказана на П. Е. в Старозагорския затвор, е недостатъчна за лечение при изостряне на заболяването.

Съдът определя предявения иск като частично основателен и доказан. Затова осъжда Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията” да заплати на П.Е. сумата от 7500 лева и отхвърля иска в останалата му част до  100 000 лв., като неоснователен и недоказан. 

Решението  може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама