Завършва осмото издание на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна

08:51, 23 авг 15 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Последният трети ден на Фестивала на фолклорната носия в Жеравна започва в 10 часа с веселие. В 12 часа е официалното закриване на проявата, а до 17 часа се разрешава свободното  влизане на територията на Фестивала, като не се изискват входна такса и носии. През днешния ден се разрешава фотографирането.

Вчера многобройните гости, дошли от всички краища на страната и от чужбина, участваха в ритуала "Свето кръщение" на деца, станаха свидетели на освещаването на  знамената на четите и сдружението “Пазители на българщината” и приемането на нови войводи. В боровата гора в местността Добромерица край балканското село бе представен автентичен фолклор от цяла България с различните народни обичаи, танци, песни и свирни. И тази година не липсваха традиционните народни борби. В късните часове се състоя Възпоменание за Апостола, както и концерт на ансамбъл "Българче", където участваха и фолклорен състав на банатски българи от с. Винга, Румъния и фолклорен танцов състав от Белинц, окръг Тимиш, Румъния. Гостите на фестивала наблюдаваха нестинарски игри и участваха в празничната "Олелия" – игри, песни и танци на поляната около големия огън с оркестър “Експрес бенд” .

Фестивалът е създаден през 2008 година по идея на Христо Ив. Димитров – продуцент, хореограф и режисьор на Национален фолклорен ансамбъл „Българе”.

 

Фестивалът на фолклорната носия е различният фолк фестивал у нас и е своеобразно докосване до живота на прадедите ни. Идеята му е чрез спазване на строгия фестивален правилник всички доброволно да се пренесат в най-българското време.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама