И родители да следят за преписвачи на матурите, предлага проф. Танев

21:52, 22 авг 15 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тройка родители, посочени от родителските настоятелства, да гледат камерите по време на матурите, предлага министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, сподели той пред журрналисти в Шабла.

Според него идеята може да се реализира, ако се осъществи създаването на предвидения в новата Наредба №3 централен управителен орган на матурите.

Нормативният акт предстои да бъде публикуван на сайта на МОН, най-вероятно, в понеделник.

„В нея има много новости, но те не са радикални. Има много нови термини, облекчения, съкращения на процеса. Едно от най-основните неща е, че за пръв път ще се създаде централен управителен орган на матурите, специална комисия. Досега не е имало такова нещо. Специална държавна комисия, която ще се занимава само с това, като отдел на министерството”, обясни министърът.

Според него в този орган също би следвало да има родители. И те да определят начините, по които да влизат в стотиците училища, в които се провеждат матури.

„Аз съм за отваряне на министерството към живота. Животът да казва какво иска, а не образованието да си го правим самоцелно”, заяви министърът.

Осем от 2400 училища в страната няма да успеят да приключат ремонтите до 15 септември, съобщи още проф. Танев. Те са в няколко големи града, обикновено става въпрос за ново строителство,  изграждането на нови крила. 

Шест групи пътуват по страната, като чрез томбола се определяме къде да отидат, за да проверяват критичните строежи.

Министърът обяви, че след Шабла ще посети Пловдив, за да се запознае лично със ситуацията с изгорелия покрив на помощното училище там. Да се надяваме, че на 15 септември, в почти всички училища учебната година ще започне нормално. „Положили сме максимални усилия, както и за матурите, да няма проблеми”, каза министърът.

Проф. Танев представи идеята си втората матура в профилираните училища да е по специален предмет. Това обаче може да стане, едва след като се промени законът за образованието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама