Държавниците ни отново отсвириха Шипка, пратиха венци

17:26, 22 авг 15 25 556 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първите мъже и жени в държавата отново отсвириха тържествата на легендарния връх Шипка. За поредна година те предпочетоха само да изпратят венци за честванията на 138-годишнината от епичните боеве за Старопланинския проход по време на Руско-турската освободителна война. Дойдоха само няколко депутати и областни управители.

Дори зам.- председателят на парламента Димитър Главчев, единствения с по-висок ранг, качил се на върха, се отказа от слово и призова политиците по-често да идват на Шипка.

На върха липсваше и войскова част. Венците бяха поднесени от деца и активисти на националното дружество "Традиция".

За разлика от политиците на върха дойдоха стотици патриоти от цялата страна. Студът, гъстата мъгла и дъждът не уплашипа хората, решили да покажат почитта си към подвига на бранителите на прохода. „И нашите деди са се борили в трудни условия”, коментираха наследниците на българския дух и патриотизъм.

 Над 150 участници се включиха в традиционното състезание по скоростно изкачване на 890 стълби към Паметника на свободата.

Над 280 пък бяха ентусиастите от дружество "Традиция", които за пореден път показаха възстановка на августовските боеве на върха през 1877 година.

Председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов също се включи в тържествата. На върха бе и областният управител Георги Ранов.

От 20.45 часа, на площад "Възраждане" в Габрово президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово по случай годишнината от събитията на историческия връх. Тържествената заря-проверка по повод 138 години от Шипченската епопея е с начало 21.05 часа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама