С руски борш почерпиха на връх Шипка

13:44, 22 авг 15 / Култура 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руски борш, приготвен по традиционна рецепта, можеха да опитат днес  всички желаещи, дошли да почетат 138-годишнината от Шипченската епопея на историческия връх.

За пръв път тази година членовете на Национално дружество „Традиция”, освен възстановката на бойните действия, пресъздадоха и характерни моменти от войнишкия бит и култура.

Особен интерес предизвика военно-полевата кухня. Бяха показани и разказани всички етапи по приготвянето на руски борш в артелен казан до прозвучаването на сигнала „сбор за храна“. А защо точно руски борш? Защото имено с борш, щи (зеленчукова супа със зеле), каша и сухари е била изхранвана руската войска през 19 век.

 „Идеята е хората да се докоснат до атмосферата и ежедневието на войника, до обстановката и начина му на хранене, раздаването на храната и молитвата преди ядене”, споделиха от „Традиция”

С пресъздаването на целия ритуал на войнишко хранене, пред погледите на хиляди хора , ще се изгради по-пълна, по-точна и по – реалистична представа за онези трудни дни на война и за живота на войника – сражаващ се за свободата на страната ни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама