Екоминистерството: Речните нива ще се повишават

13:15, 22 авг 15 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупреждава, че ще се увеливат нивата на реките в страната. Националният институт по метеорология и  хидрология към БАН (НИМХ-БАН) обяви днес жълт код за валежи в 12 области: Монтана, Враца, Смолян, Пловдив, Пазарджик, София област, София, Перник, Кюстендил и Благоевград.

Очакват се значителни валежи (20-40 л/кв.м).

От ведомството регистрират повишени нива на реките още при дъждовете от 20 и 21 август. Водните количества във водосборите на реките  Янтра, Русенски Лом (Дунавски басейн), в долното течение на реките Провадийска, Камчия и Ропотамо (Черноморски басейн), долното течение на р. Сазлийка (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Около праговете за ниски води са реките във водосборите на р. Огоста, р. Искър, в горното течение на реките Вит, (Дунавски басейн), Камчия (Черноморски басейн), Струма и Места (Западнобеломорски басейн).

Днес повишения ще има във водосборите на р. Янтра, р. Русенски Лом и Добруджанските реки.

На 23 и 24 август ще има повишения на речните нива на реките в горното течение на р. Огоста и в целия водосбор на р. Искър.

Според моделираните водни количества за р. Искър прогнозираните водни количества на 22, 23 и 24 август. ще са около и над средната многогодишна стойност.

Значителни ще бъдат повишенията на водните количества във водосборите на реките над яз. Панчарево, на р. Владайска, р. Батулийска, р. Искрецка, р. Малък Искър и р. Златна Панега. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама