Вицепрезидентът Попова ще участва в тържествата на Петрова нива тази вечер

09:28, 22 авг 15 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вицепрезидентът Маргарита Попова ще вземе участие в отбелязването на 112 години от обявяването на Илинденско-Преображенското въстание днес, съобщиха от пресслужбата на държавния глава. Националният възпоменателен събор е под патронажа на президента Росен Плевнелиев и ще се състои пред мемориала на загиналите във въстанието в местността Петрова нива край Малко Търново.

Попова ще наблюдава възстановка на моменти от началото на въстанието през 1903 г., ще присъства на проверка-заря и ще положи венец пред мемориала на героите от Илинденско-Преображенското въстание.

Празничната програма започва от 10 часа с фолклорна програма, която ще продължи до 17.00 часа. от 15 до 17 ще се проведе научна конференция на тема: „Екзархията и Българското национално движение в Тракия“. От 19:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите преображенци в храм-костница „Света Петка”. От 20:00 ч. ще има възстановка на моменти от началото на Преображенското въстание - август 1903 г., а от 20:30 ч.- откриване на възпоменателното тържество пред мемориала и заря-проверка.

В 21:00 ч. започва празничен концерт с участието на изявени изпълнители на странджански народни песни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама