Обновения градски площад откриват за Деня на Шабла

08:24, 22 авг 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шабла днес е домакин на тържества, посветени на обявяването на селището за град чрез Указ 828 на Президиума на Народното събрание през 1969 г.

Началото ще бъде поставено в 08:30 часа с откриване на 14-и национален турнир по бадминтон в спортна зала Шабла. През август тази година се навършват 99 години от насилственото откарване на хиляди добруджанци и заточването им в лагери на територията на днешна Молдова, където живеят в нечовешки условия и са   принуждавани да работят като роби. Голяма част от тях умират в мизерия, оцелелите се завръщат през 1918 година. Във връзка с това общинска администрация Шабла кани на 22 август 2015 г. (събота) от 9 ч. родственици на откараните в Молдова шабленци, граждани и гости  на Общинат ще присъстват на  панихида в памет на невинните жертви на румънския шовинизъм през периода 1916-1918 г. и откриване на паметна плоча с имената на 100 шабленци.

В 17 часа ще бъде открита новата част от Общински пазар, изградена по Проект „Изграждане на места за продажба на пресни и преработени риби и аквакултури, лед и риболовен инвентар в сектор А и Б на общински пазар – гр. Шабла, община Шабла“. В 17:15 часа ще бъде открит градският площад, реализиран по проект „Реконструкция и естетизация на централен градски площад и околното пространство на град Шабла“. В 17,30 часа ще започне концерт на професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ гр. Добрич с главен художествен ръководител Стоян Господинов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама