Доброволци ще помагат на археолозите на Мисионис

07:56, 22 авг 15 / Култура 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доброволческа инициатива под мотото "Мисия Мисионис - опознай корените си" ще се проведе днес на едноименния археологически обект край Търговище. Тя се организира за втора поредна година, а целта на организаторите е да мотивират младите хора да опознаят своя край помагайки на археолозите и ставайки част от новите им открития.

"Всички, които не се страхуват да си изцапат ръцете са добре дошли. " призоваха инициаторите, като обещаха " Ще допринесем макар и с частица за съхранението на историята ни, но ще си подарим и много положителни емоции."

Сборният пункт на желаещите да се включат в акцията е между 8.15 и 8.30 часа на паркинга пред бившата баня.

Припомняме, че преди броени дни на специална пресконференция кметът на община Търговище д-р Красимир Мирев, проф. Николай Овчаров и археологът от Историческия музей Ангел Конаклиев оповестиха успешното археологическо лято на Мисионис. Показани бяха уникалните находки, открити на крепостта, като оловния кръст реликварий, единствен открит досега в България, фигурата на ритуално обезглавения римски бог на войната Марс, монетата на Георги Тертер с надпис "цар" и много други артефакти от калето. Според проф. Овчаров в скоро време Мисионис ще стане една от предпочитаните дестинации за културно-исторически туризъм в България. Кметът д-р Мирев го подкрепи със заявлението, че Община Търговище ще продължи да помага провеждането на мащабни археологически разкопки.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама