Събориха 30 коптора в ромската махала на Варна, акцията продължава (снимки)

13:52, 20 авг 15 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 30 незаконни постройки в ромската махала "Максуда" са съборени до този час, предаде репортер на Topnovini.bg от мястото на акцията. По план днес трябва да бъдат бутнати общо 58 колиби. В петък фирмата, наета от общината за събарянето на копторите, ще продължи работата по разчистването на отломките.

В момента в сърцето на Максуда има засилено полицейско присъствие, жандармерия и линейки. По-рано днес ромите се оплакаха, че не са били уведомени от общината за събарянето на незаконните им жилища. В отговор кметът на района Христо Христов заяви, че от една година на обитателите са връчени заповеди за събаряне на копторите, но действия по доброволното им изпълнение така и не са предприети.

По документи в 58-те колиби живеят 520 души. Според районния кмет тези хора трябва да отидат по родните си места. Тъй като домовете им във Варна са незаконни, на тях не им се полага общинско жилище. Местната администрация е осигурила подслон в социални домове за 40 деца от съборените къщи.

Страстите в Максуда се успокоиха, циганите стоят и наблюдават случващото се отстрани. Тези от тях, които имат намерение да се барикадират в колибите си, за да осуетят събарянето им, ще бъдат изведени насила.

Главната улица "Георги Пеячевич" вече е отворена за движение, но само в лентата за крайезерния път.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама