Фирми, свързани с общинари, контролират пътните ремонти в София

22:52, 18 авг 15 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столична община намери легален начин да отчислява процент от стойността на договорите за строителство към фирма, свързана с нейни бивши служители, зад която най-вероятно стоят капитали на общински съветници, съобщава Mediapool. Те са скрити зад анонимността на кипърска офшорка. Схемата се осъществява под благовидния предлог да се осигури по-добро качество на уличните ремонти.

В следващите четири години около 6 милиона лева ще отидат за ДЗЗД "Техникъл Юнивърсъл Фасилитист – ТЮФ". Дружеството се управлява от Георги Тодоров, който беше директор на Дирекция "Транспортна инфраструктура" в Столична община от август 2010 г. до юли 2013 г. , след което стана зам.-министър на транспорта в правителството на Пламен Орешарски.

Сумата е 4.5% от договорите за строителство с избраните изпълнители, чиято прогнозна стойност е 135 млн. лв. за четири години, става ясно от регистъра за обществените поръчки.

Така годишно Столична община ще инвестира по 33.7 млн. лв. в пълнене на дупки по улиците и ремонт на тротоарите, което е с 10 млн. лв. повече спрямо 2014 г. Преди това в продължение на четири години Столична община е инвестирала над 26 млн. лв.

Сумата от 135 млн. лв. се разпределя между шестима изпълнители, които ще правят ремонтите за шестте зони, на които са разделени 24-те столични района.

ДЗЗД "Техникъл Юнивърсъл Фасилитист – ТЮФ" е избрана да контролира подготовката, количеството и качеството на извършените строително-монтажни работи. Тя печели търга с оферта от 4.5% от стойността на строително-монтажните работи с избрания изпълнител и максималните 10 точки.

ТЮФ остава единствена на финалната права, а другите двама кандидати са отстранени. Общинската "Софинвест" ЕООД не е допусната до отваряне на финансовите показатели, защото не е представила валиден сертификат ISO 39001:2012 или еквивалент, става ясно от заповедта на зам.-кмета Любомир Христов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама