52 хиляди души са посетили "Квадрат 500" при откриването му

22:08, 18 авг 15 / Култура 25 429 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
При откриването на Национална галерия „Квадрат 500“ в София над 52 000 посетители са видели и оценили представителната експозиция, съобщиха от ръководството на Националната ни галерия. Това се случи в края на месец май 2015 година.

Така например само в деня със свободен вход в „Квадрат 500“ - 13 август 2015 г., повече от 3 500 души посетиха Национална галерия „Квадрат 500“, допълват от галерията. Повечето от тях дойдоха в новия ни музей в обявения ден с безплатен вход специално за да видят и прочутата символистична монументална картина “Луцифер” на немския художник Франц фон Щук (1863–1928) – произведението с най-много участия в представителни международни изложби в най-престижните музеи на Франция, Германия, Италия, Швеция, Великобритания и САЩ.

Както е известно, само допреди няколко седмици знаковата творба на Щук се намираше в Двореца „Роверела“ в Ровиго (Италия) в изложбата „Демоните на модернизма“, но сега отново е в представителната експозиция на Национална галерия „Квадрат 500“. Произведението на Щук неизменно и навсякъде по света привлича интереса на ценителите на изкуството със своето дълбоко философско представяне на драматичния сюжет за падналия ангел.

От Националната ни галерия напомнят, че и занапред „Квадрат 500“ ще е с вход свободен във втория четвъртък на всеки месец. Следващият ден с безплатен вход в „Квадрат 500“ ще е на 10 септември 2015 г.

Очаква се и тогава отново стотици столичани и гости на града ни да използват възможността в деня със свободен вход да разгледат експонираните близо 2000 произведения, разположени в 28 зали на четири етажа в новата ни

Национална галерия "Квадрат 500", които показват българското изкуство в съизмеримост, в съпоставка с европейските и световните тенденции. В представителната експозиция е включена само част от колекцията на националната ни галерия, която наброява над 42 000 творби.

Половината от изложените произведения са на български автори. Другата половина представя изкуство от Европа, Азия, Африка и Америка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама