Фондация предлага в София да има стая за безопасна употреба на наркотици

19:56, 18 авг 15 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Фондация „Инициатива за здраве“ инициира петиция, с която гражданите имат възможност да подкрепят създаването на специална стая в столицата, където наркозависимите да имат възможност свободно да употребяват наркотици. Под предложението всеки желаещ може да се подпише  от днес до четвъртък в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“. Представители на фондацията ще дежурят между 17.00 до 20.00 часа, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Във въпросната стая медицински лица ще осигуряват стерилни игли и спринцовки, които впоследствие ще бъдат изхвърляни по установения за това ред. Употребяващите наркотици също ще са в безопасност, тъй като при евентуално усложнение ще имат възможност да получат своевременна и експертна помощ.

Според организаторите, вместо да арестуват и задържат наркозависимите, полицаите трябва да ги насочват от улиците към специализирани центрове за намаляване на вредите от употребата на наркотици.

По думите им досегашната практика за намаляване на употребата на дрогата чрез арести е неефективна и не намалява броя на наркозависимите. Напротив – принуждава ги да живеят и действат по много по-рисков начин, изхвърляйки възможно най-скоро иглите, с които са се инжектирали. Използваните спринцовки, игли и други медицински принадлежности попадат в околната среда, като най-често това са паркове и междублокови пространства.

По тези места си играят малки деца и вероятността малчуганите да се заразят с опасна болест е висока. Инжекционната употреба на наркотици е сериозен проблем в повечето градове и особено в онези квартали, в които голям брой млади хора живеят в бедност. Колкото повече хора си инжектират наркотици в опасна за тях среда, толкова повече те споделят своите игли, като това води до увеличение на инфекциите и смъртните случи от свръхдоза,смятаторганизаторите.

 „След като се надрусат, зависимите имат нужда от 15-20 минути, в които да пият по едно кафе, например. Точно тогава специалисти могат да поговорят с тях и да им обяснят къде е най-добре да потърсят експертна помощ – клиниките, в които да преминат през терапия, чрез която да се преборят със своята зависимост", обясни пред София Topnovini.bg Юлия Георгиева, кординатор "Застъпнически дейности" на Фондация "Инициатива за здраве".

Петицията е международна и се организира в 8 града – Атина, Белград, Братислава, Букурещ, Будапеща, Варшава, Порто и София.

„По-добре тези хора да употребяват наркотици на места, където не минават малки деца или други хора. Така или иначе взимат дрога и никой не е способен да ги спре – нека поне да е регламентирано“, казва 22-годишната Габриела, която се подписа под идеята.

Иван Хаджийски е на 23 години. Той обясни пред медията ни, че не може да разбере защо трябва да се събира подписка, а въпросната стая не е създадена до момента.

„Това не изисква кой знае колко средства. Не е в ущърб на когото и да било. Вероятно наркоманите също ще предпочетат да се боцкат на някое чисто място, отколкото в някой гаден подлез“, предположи Иван.

Друг гражданин, пожелал анонимност, осъди идеята. Според него наркоманите не бива да бъдат толерирани, а осъждани и отвеждани далеч от погледите на обществото. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама