Обсъждането на плана за управление на Витоша започва на 30 септември

15:57, 18 авг 15 25 297 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общественото обсъждане за новия план за управление на Природен парк „Витоша“ започва на 30 септември. Преди това ще има една седмица на отворени врати по населените места около Витоша. На 28 август проектантите трябва да внесат проекта за актуализирания план за управление, след което да бъде обнародван в сайта на природния парк, коментира пред София Topnovini.bg директорът на ПП „Витоша“ Снежана Петрова.

Информацията, която е разпространена в медиите за по-голяма площ на застрояване в парка, е „абсолютно некоректна“, коментира Петрова. Зоните, които са определени със зонирането в новия план за управление съгласно Закона за защитените територии, не показват бъдещото развитие, а отразяват съществуващото им състояние към момента. Това са зоната за опазване на приоритетни местообитания и видове, зоната за опазване на ландшафта, туристическата зона и тази на хижите и инфраструктурата. Върху техните площи е забранено новото строителство, разширяването на съществуваща сграда, увеличаването на етажността на сградите.

Единствените нови сгради, които ще се строят, са свързани с обществения отдих, като е определено каква е максималната височина за изграждането им. Категорична е и забраната за нови хотели и ведомствени бази, за промяната на предназначение на съществуващи в момента хижи и ведомствени бази, защото част от тях са станали частна собственост, сподели Петрова.

„Има достатъчно режими, които не разрешават строителството“, каза директорът на Природен парк „Витоша“ и уточни, че все пак се разрешава строителството на съоръженията за развитие на ски спорта и на туризма.

„Планът за управление отчита изключително амортизираната база към момента“, отбеляза още тя и даде пример с неработещия лифт „Княжево – Копитото“, като според нея това е причина за обновяване на базата.

Тя допълни, че и в момента Витоша е презастроена, а голяма част от сградите там не функционират и се предвижда разработването на специализиран устройствен план, който да регламентира кои от тези сгради ще продължат да съществуват, защото някои от тях се рушат и са без собственици, но нищо не може да се направи без такъв план.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама