Турският премиер връща мандата

15:22, 18 авг 15 / Свят 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очаква се по-късно днес турският премиер Ахмет Давутоглу да върне мандата за съставяне на правителство на президента Реджеп Ердгоан, съобщава CNN Turk.

Крайният срок за формиране на правителство изтича на 23 август, но Давутоглу не можа да състави правителство на страната, след като Партията на справедливостта и развитието (ПСР) изгуби 12-годишното си пълно мнозинство на изборите през юни.

Основната опозиционна партия Народно-републиканската партия (НРП), заедно с другата опозиционна Народна демократична партия (НДП), настояват да получат мандат за съставяне на правителство.

"Стана ясно, че Давутоглу... не е способен да формира коалиция. Той трябва незабавно да върне мандата на президента. Това изискват демократичните обичаи на Турция", каза Кемал Кълъчдароглу, лидер на НРП в понеделник.

В същото време съпредседателят на НДП Селяхатин Демирташ заяви днес, че е станало ясно, че нещата "няма да си дойдат на мястото без нови избори". Той добави също, че неговата партия би се развала да проведе срещи и да обсъди възможностите за евентуална коалиция с НРП, ако тя получи мандат за съставяне на правителство.

В рамките на турската конституция Ердоган може да разпусне кабинета на Давутоглу и да поиска формирането на временно "изборно правителство", което да е на власт до новия вот, ако няма постигната сделка до 23 август, коментира турският вестник „Хюриет“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама