ВМРО брани радиоефира от новини на турски (обновена)

13:50, 18 авг 15 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Импровизиран и малоброен протест спретнаха днес от ВМРО пред сградата на СЕМ. Причината е, че регулаторът обсъжда на заседанието си искане на БНР за разкриване на програма БНР-Кърджали, която да е с 6-часово излъчване, като е поделена по равно между предаване на български и турски език. Предвижда се тя да се излъчва в районите Кърджали, Хасково и Смолян.

В мотивите си от националното радио са обявили, че целта им е интеграция на българските граждани с небългарски произход.

Евродепутатът Ангел Джамбазки посочи, че по същество идеята е да се създаде турска радиостанция и това ще доведе до сепаратизъм. Той напомни, че по Конституция официалният език у нас е българският. По думите му няма логика в това да интегрираш, като говориш на различен език от официалния.

От ВМРО са възмутени също така, че българските данъкоплатци ще трябва да отделят по 300 хил. лв. на година за реализирането на идеята.

„Как точно прецениха този териториален обхват, който изглежда чисто сепаратистки? Защо няма на арменски език, защо точно на турски? Защо преди местни избори? С това ще се увенчае една малка победа за кмета на Кърджали. СЕМ как ще следи съдържанието на програмата?”, възмути се още Джамбазки.

СЕМ обаче отложи решението си поради липса на кворум. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама