Работата по Ларгото приключва на 15 ноември (снимки)

13:49, 18 авг 15 / Култура 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работата по Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" трябва да приключи до 15 ноември, за да може да се влезе в срок за усвояване на парите от еврофондовете, каза по време на инспекция на обекта министърът на културата Вежди Рашидов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Рашидов отбеляза, че по обекта има голям напредък, като остава да бъдат консервирани горните слоеве, за да не се руши от атмосферните влияния и дъждовете. Подготвено е отводняването, за да не се събират водите там, каза още той.

Министърът на културата припомни, че преди две години е имало наслояване от струпването на вода, като е трябвало сериозно почистване, за да продължат проучванията на археолозите, докато стигнат до най-долния слой на разкопките.

В момента се настилат главните улици и алеи, които са вътре в комплекса и не се виждат отвън. Многоцветната подова мозайка от римската епоха, която беше открита по-рано от археолозите, е вдигната и се реставрира. Тя ще бъде върната навреме, въпреки че в момента се култивира, за да не се изгуби рисунъка.

След като се консервира и изчисти обектът този месец, той ще добие готов вид, ще има осветление и отводняване, като „ще стане хубава градска среда“. Месец и половина след като приключи консервацията и експонирането на вдигнатите детайли, които ще бъдат върнати на мястото си, ще се премине към другата част, която е малко по-сложна по думите на Рашидов. Там ще има и остъклен покрив, за да се вижда отгоре.

Откриването на Ларгото ще бъде през 2016 г., за да приключат всички процедури около него.

„Много ми е иска да започнем да мислим по-европейски за града“, каза министърът на културата, който сподели, че е против безразборното слагане на паметници. „Когато има градска среда, тези неща се правят по един регламентиран и експертен начин, а не по Фейсбук“, коментира той.

„На всеки десет метра има паметник“, възмутено отбеляза Рашидов и даде пример с Франция и Рим, където поставянето им е съобразено. Той предложи всеки строител на сграда да изгради красива скулптура пред нея, като по този начин след 10 години в София ще има например „10 прекрасни сгради с прекрасни скулптури и тогава няма нужда всички да тичаме до Париж“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама