Публикуваха списъка за осребряване на активите на КТБ, Ахмед Доган има да взима 694 000 лв (обновена)

12:12, 18 авг 15 25 586 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Синдиците на фалиралата КТБ публикуваха в Търговския регистър списък на лицата и компаниите, които имат да взимат суми след осребряването на активите на банката. 

Документът, който е 173 страници, съдържа 7998 име на на частни лица и фирми - вложители, както и лица с вземания по гаранции, начислени обезщетения, заплати, развалени договори и други. 

Почетният лидер на ДПС Ахмед Доган, например, има да взима 694 000 лв като вложител без обезпечение. Сред политиците и други публични фигури липсват имената на Иван Костов и министър на културата Вежди Рашидов, които публично признаха, че са имали влогове в КТБ и то над обезпечената от Фонда за гарантиране на влоговете сума от 195 000 лв. 

Най-много пари имат да взимат три банки – франкфуртската Komerzbank, френската Societe Generale и Българска банка за развитие АД (ББР).

Вземанията на двете чужди банки и на българската държавна банка са обезпечени. Те ще получат средствата си на основание на чл. 94. т. 1 от Закона за банковата несъстоятелност.

Komerzbank има да взема 12.45 млн. лв. Societe Generale има вземане по договор за срочен заем за 41 млн. лева, както и още едно за  3.5 млн. лева. ББР има да получава над  46 млн. лева по програма за рефинансиране на банки и програмата на германската финансова институция KfW.

Общо обезпечените вземания на трите банки възлизат на над 103 млн. лева.

Сред държавните компании и общинските дружества се открояват „Топлофикация София“, която има депозит от повече от 90 млн. лв, националният газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ - 60 млн. лв, Български енергиен холдинг – 14.7 млн. лв, Националната електрическа компания – 15 млн. лв и „Холдинг БДЖ“ - 3.8 млн. лв. 

Няколко големи държавни болници МБАЛ "Св. Анна" София – 6.5 млн. лв и МБАЛ "Св. Марина" Варна – 9 млн. лв. 

Агенцията за дипломатически имоти в страната е държала в КТБ близо 2 млн. лв, а Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол – 10.7 млн. лв. Националната агенция по приходите има да взима 3.2 млн. лв. 

Фондът за гарантиране на влоговете също е сред тези, които имат да взимат от КТБ – около 9 млн. лв.

От частните компании сред най-големите вложители са БТК, свързан с Цветан Василев – почти 13 млн. лв и военният завод „Дунарит“ - над 85 млн. лв, Самият Василев има да взима от КТБ около 190 000 лв.

Прави впечатление, че сред чуждестранните частни вложители има много хора с гръцки имена, а трима членове на семейство Rahman (KHWAJA ABDUL MAJID RAHMAN, KHWAJA AHAD RAHMAN и KHWAJA ASIF RAHMAN) имат влогове по точно 1 018 445.46 лв. всеки.

Преобладаващите влогове на частни лица варират между няколко хиляди до няколкостотин хиляди лева, но има и такива с по над 1 млн.

Има и вложители, както български, така и чужди граждани, които имат влогове от по 1-2-10 ст., както и дребни суми под 10 лв. Това, според експерти, се дължи на олихвявания след като депозантите са си изтеглили парите, но сметките им не са били закрити.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама