Още нови градски истории разказват във Варна

12:07, 18 авг 15 / Култура 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Третата част от артинициативата "Градски истории – градът през очите на другите” започва от 20:30 часа днес във вътрешния двор на Градската художествена галерия "Борис Георгиев”,  съобщиха организаторите. Пред варненската публика ще бъдат представени инсталация на великотърновския художник Стоян Илиев и филм  на варненския му колега Нено Белчев.

Инсталацията, наречена "Малки градски тайни”, създава моментна "снимка” на колективната памет на улицата, срез на визуалното многообразие, своеобразен събитиен архив и свидетел на преходността.  За ежедневните градски неща, видяни през очите на другите, е творбата на варненския художник Нено Белчев. Сниман специално за проекта, филмът му "Град в залез” документира разкази на хора, които живеят във Варна, но не са от Варна. За хората, за паметта на сградите, за малките неща от живота през очите на десет колоритни личности, между които французойката Стефани Дюмортие (директор на Алианс Франасез-Варна), бразилския художник Сезар Пиментел, руския журналист Иван Трофимов.

Творбите на Стоян Илев и Нено Белчев са продукт на творческия диалог и сътрудничество, в рамките на проекта "Градски истории” на софийската фондация "Арт офис”, финансирана чрез фонд "Култура” към Община – Варна, чиято цел е създаването на платформа за творчески обмен и културен диалог между артисти и организации от Варна, София и В.Търново .

"Градски истории” е платформа за творческо сътрудничество между организации и артисти от Варна, Велико Търново и София. Пет градски зони ще бъдат "обживени" артистично и ще отправят посланието си до жители и гости на Варна "Градски истории” отваря пространства за преосмисляне на колективната градска памет, като създава автентично преживяване за публиката чрез свързване с реални лица, реални гласове, лични истории за града такъв, какъвто е.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама