Американските морски пехотинци в България получават тежко въоръжение

10:39, 18 авг 15 / Политика 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Американските морски пехотинци, разположени в България, ще получат танкове и тежка артилерия като част от усилията на НАТО да разсее опасенията в Източна Европа от враждебни действия от страна на Русия, съобщи Military Times.

„Войниците ще получат четири танка Abrams, три гаубици и шест бронирани разузнавателни автомобила“, казва пред изданието кап. Ричард Улш, говорител на Корпуса на морската пехота в Европа.

Оръжията и военната техника са пристигнали през уикенда от военна база в Северна Каролина в Германия и следващият етап от дългото им пътуване ще е тренировъчната база в Ново село, България, през тази седмица.

В момента в базата се намират около 160 морски пехотинци от САЩ на шестмесечна ротация. Присъствието им е част от новите мерки на САЩ срещу засилването на руската агресия.

По думите на Улш морските пехотинци ще участват в учения с български и румънски войници, както и с части от Прибалтийските републики. „Има още много да се планира в това отношение“, посочи той.

Американските военни започнаха да възстановяват присъствието си по източния фронт с Русия след анексирането на Крим, включително в много бивши съветски републики и сателитни държави като Естония, Латвия и Полша.

"От българска гледна точка присътвието на американския флаг показва на всеки, че САЩ са ангажирани към региона", заяви Люк Кофи, бивш американски капитан, който сега е член на фондацията Heritage във Вашингтон. "Макар че в крайна сметка, ако Русия реши да нахлуе в Естония, шепа войници няма да могат да направят много", допълни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама