Петър Москов: Човешкото здраве не е бизнес

09:55, 18 авг 15 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дежурните екипи, които извършват спешна медицинска помощ и искат пари от гражданите, ще бъдат сурово санкционирани, каза здравният министър Петър Москов в ефира на bTV.

Чрез джипиес ситемите на линейките се следи къде Спешна помощ кара пациентите, за да се контролира дали има привилегировани болници в това отношение.

Москов сподели, че е чувал за възможността екипи на Спешна помощ да получават пари, за да закарат пациент в конкретна болница, която им плаща. Ако бъде установено, че пациентът не е откаран в най-близката болница, която може да го поеме, а в някоя друга, тогава „директорите на Спешната помощ в съответния град ще бъдат сменяни веднага, защото човешкото здраве не е бизнес”.

Москов посочи още, че по силата на обнародваната Наредба №10 за отстъпките в лекарствата, фармацевтичната индустрия се задължава да прави за НЗОК не по-малко от 10% от цената на медикаментите. „Държавата определя какво да остави като печалба на производителите на лекарства“, коментира Москов и добави, че вероятно това няма да е много щастлива, но дори в нея осъзнават, че България е била един от малкото останали „мечтани пазари”. Министърът поясни, че парите от отстъпките ще влизат директно в касата, а няма да влизат в държавния бюджет за „НСО и не знам какви глупости”. Парите ще се използват за добавяне на медикаменти в списъка с безплатни лекарства.

Москов прогонозира, че тази година НЗОК ще плати 887 млн. лв за лекарства. За сравнение миналата година сумата е била 795 млн. лв, а за последните пет години сумата е нараснала почти двойно.

Здравният министър коментира, че тази година има 13% повишение на събираемостта на здравните осигуровки, спрямо предходната. „Целта на осигуровките е да има все по-малко нужда хората да доплащат за лекарства“, посочи той.

В отговор на въпрос на зрител министърът каза, че който може да плаща за телефон и интернет, трябва да си направи сметката и за здравните осигуровки. „Щом можеш да дадеш 16 лв. за интернет или телефон, а нямаш за здравето си – ти си направил своя избор”, подчерта той.

Относно сливането на здравните заведения Москов коментира, че не е задължително болниците да се сливат, но ако има две болници в една и съща сграда, „здравата човешка логика гласи, че те трябва да се слеят.

„Правителството няма да отстъпи от гаранцията нa комплексността на лечението на пациентите и привеждането на болничната инфраструктура, в това число броя на болничните легла, в нормални средноевропейски норми“, каза още той.

Относно коалиция между ГЕРБ, АБВ и ДПС, здравният министър отрече да има такова взаимодействие между партиите. Когато ГЕРБ и Реформаторският блок гласуват различно в парламента, ДПС решава кой печели и какъв е приетият текст, сподели Москов. Той отбеляза още, че единствената политическа сила в чиято програма са заложени конституционните промени, е Реформаторският блок.

За светената вода в Плиска, той каза, че тя съдържа огромно количество нитрати и бактерии и не е годна за питейно-битови нужди.

„Не може да се изтъпаниш и да кажеш, че нещо е чудодейно, при положение че някой има болно дете” и той ще отиде да наточи шише вода от там, а след това ще го даде на детето си, без да знае какво съдържа, „защото някой махмурлия се е събудил и е казал, че е светена”, отбеляза той и описа случващото се като бутафория.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама