Старозагорски доброволци дежурят с пожарникари

09:32, 18 авг 15 25 383 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Старозагорци от доброволческото формирование към общината се включиха в борбата с горските пожари. По решение на Общинския съвет, в продължение на пет седмици, по двама души ще дежурят от 13 до 17 часа, заедно с пожарникарите. Ще могат да участват в гасителни действия само при горски пожари.

Първите дежурни бяха доброволците Мирослав Койчев и Никола Бояджиев. 33-годишният Мирослав е главен електротехник, а 60-годишният Никола е  професионален спасител.

Никола  е участвал в мисиите при потъналия български кораб  „Хера” и при търсенето на оцелели след земетресението в Турция през 1999 г. Вече е пенсионер, но е убеден, че има сили да помага. „За първи път се качвам в противопожарен автомобил. Интересно е”, казва дългогодишният спасител. Според него, трябва да се помага на хората, а той го може и го иска.

„Мисля, че доброволчеството трябва да стане практика за всички общини. Тези дежурства са наложителни, защото заради пожарите в България останаха  малко дървета. Трудно се залесява след пожарите, затова трябва да ги предотвратяваме”, убеден е  Мирослав.

Според главен инспектор Антон Колев, началник на Районната служба на пожарната в Стара Загора, те са добре обучени с основните противопожарни техники.

 

Доброволното формирование за преодоляване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях е формирано през 2012 г.  То се състои от 60 души, жители на Стара Загора, с. Старозагорски минерални бани, с. Калояновец, с. Могила и с. Хан Аспарухово , които са разделени на два отряда на териториален принцип.

 За всички са осигурени и екипировка включваща киркобрадва, манерка, прахозащитна маска и 10 броя ранцеви пожарогасителя.

Всички са преминали обучение по пожарогасителна дейност и основни изисквания  за безопасни и здравословни условия на труд. Обучени са да оказват първа помощ на пострадали при различни инциденти или природни бедствия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама