Ген. Румен Миланов: НСО има ограничени правомощия, но повече отговорности

09:01, 18 авг 15 25 350 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С приемането на Закона за Националната служба за охрана (НСО) дейността на службата „се постави на масата” и може да се проследява, каза бившият директор на БОРКОР и бивш началник на НСО генерал Румен Миланов в ефира на БиТиВи.

„Този закон беше дълго желан”, отбеляза той. Според него отговорностите на службата стават по-големи, след като е гласуван нормативният акт.

НСО има право да задържа хора, правейки го по свое усмотрение, се казва в закона. Служителите там имат ограничени полицейски функции, за да неутрализират дадено лице, каза ген. Миланов и допълни, че в полицията има много по-големи правомощия. Но това ли е големият проблем, попита той.

Относно произволът по пътищата ген. Миланов каза, че законът е еднакъв за всички - и за служителите на НСО на пътя, и за тези, които трябва да им правят място, за да премине кортежът с властта.

"Когато има мероприятие или нещо друго не може да затворим „Орлов мост” в центъра на София за 10 - 15 минути", отбеляза бивият шеф на НСО.

В момента при 1200 души в службата, секторът получава 40 мил. лева. В тази връзка ген. Миланов отбеляза, че преди 7-8 г. бюджетът е бил около 25 млн. лева. „Често се прави сравнение с бюджета на разузнавателните служби, който е много по-нисък”, отбеляза още той.

Законът не е направен за депутата Ахмед Доган, защото той може да има и частна охрана, коментира той правомощията, които се получават след приемането му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама