Варненски храм чества празника на чудотворна икона

08:50, 18 авг 15 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Празникът на чудотворната икона на Света Богородица Всецарица ще бъде отбелязан днес в православния храм "Свети Атанасий” във Варна. От 9 часа започва Света Литургия. Час и трийсет минути по-късно ще се извърши водосвет и акатист пред чудотворното копие на Света Богородица Всецарица.

Миналата година с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм "Свети Атанасий”, във Варна бе донесено копие на чудотворната икона "Всецарица” от манастира "Ватопед" на Света Гора.

Тази икона е дело на иконописец - монах от Света Гора Атон. Той е направил две точни копия на чудотворната икона "Всецарица” за храмове по света, които са пожелали да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. Едната икона е взета за храм в Русия, а другата потегля за България.

По благословението на игумена на Ватопедския манастир, архимандрит Ефрем, копието на чудотворната иконаq предназначено за варненския храм, е било поставено до оригинала и се е отслужил акатист пред двете икони. После в продължение на 40 дни иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към Божията майка - "Всецарица”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама