Фолклорният фестивал в Бургас стартира без дефиле

17:39, 17 авг 15 / Култура 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международният фолклорен фестивал започна днес в Бургас, но без предвиденото за 18,00 часа дефиле на участниците, което трябваше да стартира от площад „Тройката”. То беше отменено заради внезапно появилите се буреносни облаци и посипалия се летен дъжд. Официалното откриване на фестивала ще бъде от 20:30 часа в Летния театър.

По-рано днес автентично изпълнение на "Прехвръкна птичка" огласи Морската градина и зарадва почитателите на фолклорното изкуство часове преди официалния старт на феста.

На открита сцена до Летния театър бургазлии и гости на града станаха свидетели на колоритни изпълнения, поднесени от група за автентичен фолклор от с. Козичино /бившия Еркеч/. За всички присъстващи бе изпълнен митичният ритуал "Лазаруване", с което бе даден и мини старт на 43-то издание на МФФ.

Тази година в празничната програма се отбелязват две годишнини - половин век се чества от първото издание на Международния фолклорен фестивал. Това е и лятото, когато Фолклорен ансамбъл "Атанас Манчев" празнува 70 години от създаването си. Посветени на двете годишнини са съпътстващите изложби, позиционирани в алеята пред Летния театър. Интересните фотоси наброяват над 150 снимки и архивни документи, съхранени през годините. Участие в МФФ 2015 ще вземат състави от България, Албания, Виетнам, Естония, Италия, Словакия, Сърбия, Турция, Украйна, Унгария, Грузия.

"Бургас отново става столица на фолклорното изкуство. Тук ще се презентират държави от цял свят, които ще зарадват нашите съграждани и гости с интересни костюми, танци и музика. Това е един фестивал за българските традиции от извора на народното творчество, с което безкрайно се гордеем. Пожелавам много успех и добро настроение в това специално издание на фестивала", каза зам.-кметът Красимир Стойчев.

"Фолклорното изкуство ще го бъде хиляди години напред, то е река, която никога няма да спре. Идеята бе тази година максимално да се докоснем до изначалното, да проследим развитието на фестивала и ансамбъла от тяхното създаване", каза режисьорът на МФФ - Пламен Каров.

"Фестивалът стартира на стадион "Черноморец" и извървя дългия си път до Летен театър-Бургас. През годините минаха стотици състави и емоции. Това е нашето богатство, съхранено през вековете", допълни Георги Райков, режисьор на 15 от 43 издания на фестивала.

Община Бургас отново е организирала програмата на участниците в МФФ така, че да ги видят и чуят и в по-далечните краища на града. На 18, 19 и 20 август ще има концерти на следните места:  „Меден рудник”, „Славейков”, Охлюва, пред Община Бургас, Културен дом на нефтохимика, Флората, както и пред Летен театър. На сцената на театъра ще има концерт на 3 състава всяка вечер от 20.30 ч. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама