Немски професор предлага Чинията на Бузлуджа да стане музей

16:59, 17 авг 15 / Култура 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Немският проф. Йорг Хаспел, президент на международната организация за опазване на паметниците на културата ИКОМОС за Германия се срещна днес с областния управител инж. Георги Ранов и зам.- областния управител Мариана Кръстева. Заедно с  младата архитектка Дора Иванова, чиято разработка  „Бузлуджа-паметта на времето“ впечатлила силно експерта по социалистически паметници в Европа, съобщиха от областната управа.

Темата на разговора е била за съдбата на паметника на връх Бузлуджа т. нар. Чиния.

Инж. Ранов обяснил на немския гост, че с решение на Министрески съвет отпреди 4 години и по искане на БСП паметникът е предложен за безвъзмездно ползване на социалистическата партия. До този момент обаче от БСП няма отговор на предложението. Последното питане било от декември м.г., но от БСП нямало отговор. Областният управител е уточнил още, че паметникът е под негово управление, но е частна държавна собственост и решенията за неговото бъдеще могат да се вземат само от правителството.

От своя страна проф. Хаспел изразил мнение, че сградата трябва да бъде възстановена и може да се превърне в музей на социалистическото изкуство. Той подкрепя идеята на своята ученичка Дора Иванова за възстановяването на най-големия паметник от тоталитарното ни минало. Според самата Иванова реализацията на нейния проект ще струва около 2 млн. лв.

Според проф. Хаспел паметникът на Бузлуджа е „спящ великан”, който не може просто да бъде съборен и трябва деликатно да се помисли какво трябва да се направи там. Бузлуджа не трябва да се оставя само на една партия и не бива да се използва за политически цели.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама