Драгомир Стойнев: В ръцете на миньорите е стабилността на енергийната система

16:38, 17 авг 15 25 398 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„В „Мини Марица-изток” ситуацията е трудна, но не и непреодолима. В ръцете си миньорите държат стабилността на енергийната система, те са основата, която не трябва да се разклаща”, заяви днес в навечерието на Деня на миньора, старозагорският депутат от Коалиция „БСП лява България” и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев.

 

„Поздравявам ги с професионалния им празник  и им благодаря, че са хора със силен характер и въпреки всички промени и трудности много добре осъзнават своята отговорност не само към мините, но и към нашата държава. Пожелавам им здраве и условия за по-високи добиви”, каза още Стойнев.

 

Бившият енергиен министър, изрази притеснение от забавянето на процедурите за заема от 800 млн. лв., който трябва да вземе Българският енергиен холдинг (БЕХ). С  този заем трябва да бъде отпушен порочния кръг на задлъжнялостта и да започне разплащането с двете американски централи в комплекса „Марица-изток”.

Според Стойнев ситуацията отваря важната тема как се използва БЕХ за стабилизирането на енергийната система. Макар че още се чуват гласове за разформироването му, БЕХ може да бъде един много добър инструмент в цялостната стратегия за балансиране на системата, ако в министерството и в холдинга подготвят пакет от мерки. „Държавата трябва да си влезе в ролята и да сложи ред в разплащанията по веригата в енергетиката за да достигат средствата до първите във веригата – миньорите”, категоричен е Стойнев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама